Tips bij het aanmaken van biggenmelk

Hieronder vindt u een aantal tips m.b.t. het aanmaken van biggenmelk.


Aanmaken biggenmelk

Voor het hoogst haalbare rendement van Brio Biggenmelk zijn een aantal factoren relevant. Allereerst is het van belang dat de juiste melk gedurende de juiste fase wordt gebruikt. In de eerste 2 levensweken wordt de Brio Go aanbevolen. Vanaf de 2e levensweek adviseren wij de Brio Peak. Door deze volgorde te hanteren is er sprake van een geleidelijke overgang naar de Brio Prestarter.

Naast de verschillende soorten biggenmelk is ook het aanmaken van deze van invloed op het rendement van Brio biggenmelk. De juiste manier voor de bereiding is van essentieel belang voor de opname van het voer en de groei van de big. De factoren die hierin een rol spelen zijn: hygiëne, temperatuur/mengtijd en de concentratie. Hieronder vindt u nadere uitleg betreffende deze factoren. 


Hygiëne

Hygiëne is van groot belang voor het aanmaken van de biggenmelk. Zorg ervoor dat de materialen die gebruikt worden voor het aanmaken van de melk goed schoon gehouden geworden. Besteed hierbij extra aandacht aan de voederkom. Het regelmatig schoonmaken van de voederkom voorkomt de groei van schimmels en bacteriën. Bij machinale verstrekking is het van belang dat de mengketel en de leidingen gronding gereinigd worden. Bij een automatisch systeem is het bovendien van belang dat de melk niet met een te hoge druk wordt rondgepompt. Dit gaat namelijk ten koste van de kwaliteit van de melk.


Temperatuur/mengtijd 

Brio BV raadt u aan om de melk op te lossen in een temperatuur van 45-50°C. Een kraan met thermostaat of een thermometer kunnen hiervoor gebruikt worden. Het is van belang dat het water de juiste temperatuur heeft. Een te lage temperatuur zorgt voor een slechte oplosbaarheid van de melk, terwijl een te hoge temperatuur leidt tot denaturatie (onverteerbaar worden) van eiwitten. Voer de biggen zo snel mogelijk na het aanmaken van de melk, om zo te voorkomen dat de melk te veel afkoelt. Bij voorkeur rond de 40°C.

Naast de temperatuur is ook de mengtijd van belang. Een mengtijd van een halve tot één minuut is voldoende voor het aanmaakproces. Een te lange mengtijd (>5 min.) kan leiden tot zuurstof inslag en botervorming. 


Concentratie

De laatste factor die van belang is voor het aanmaken van biggenmelk is de concentratie. Brio BV. raadt aan om een concentratie van 200-250 gram per liter te gebruiken bij handmatige verstrekking. Mocht u echter gebruik maken van een cup systeem dan raden wij u aan om een concentratie van 130-150 gram per liter aan te houden. Gebruik een weegschaal om de juiste hoeveelheid af te wegen. 

Bekijk ons gehele product assortiment

Neem een kijkje bij ons product assortiment.

Producten bekijken